Telefon
WhatsApp
İnstagram
Sünnet Düğünü Adetleri
Sünnet Düğünü Adetleri

Sünnet Düğünü Adetleri

  • Tarih:  04 Haziran 2022, 14:00

Sünnet düğünü erkek çocuğun sünnet ettirilmesi ve yapılan kutlamadır. Sünnet düğününü yapan aile oğlunun sünnet edilmesine duyduğu sevinci, yakınlarıyla kutlayarak paylaşır. İslam dininin gereklerinden olan her erkek çocuğunun sünnet edilmesi halk arasında bazı gelenekleri de beraberinde getirmiştir.

Bursa Sünnet Düğünü Adetleri

Bursa’ da sünnetler genellikle yaz tatilinde yapılır. Yakın olan kimselere davetiye yanında yazma, mendil veya gömlek verilir. Düğüne çağırma işine "Okuma", okuma için dağıtılan malzemelere "Oku" denir. Sünnetten birkaç gün önce çocuk kıyafetlerini giyerek komşu ve akrabalarını dolaşır, ellerini öper.  Eli öpülen herkes çocuğa para verir.

Sünnetin yapılacağı hafta Perşembe günü, çocuğun yatağı yapılır. Yatağa temiz ve yeni işlemeler çarşaflar serilir. Yatağın çevresi süslerle ve cibinlikle çevrilir. Sünnet düğünü Cumartesi günü kınayla başlar. Gecenin sonlarına doğru sünnet çocuğuna pijamaları giydirilir kadın ve genç kızların arasında ellerine kına yakılır.

Pazar günü öğleye doğru düğün evinde mevlit okutturulur, yemek verilir. Sünnetten önce çocuk araba ile gezdirilir ve babasından armağan almadan arabadan inmez. Sonrasında çocuğa sünnet entarisi giydirilir. Sünnet sırasında çocuğu kucağında tutana kirve adı verilir. Davetlilerin dualarıyla sünnet yapılır. Çocuk  hazırlanmış olan süslü sünnet yatağına yatırılır. Bu sırada çocuğu ziyarete gelenler yanlarında açık duran şapkaya para atarlar. Sünnet yatağı 1–2 hafta bozulmaz.

Balıkesir Sünnet Düğünü Adetleri 

Düğün sahibi düğünden önce birkaç gün önce hazırlıklara başlar. Daha önceden çağrılan akrabalar, Çarşamba günü düğün evine gelerek sünnet çocuğunun yatağını süsler. Perşembe günü ise yakın akrabalar düğün sahibi adına yakınlarına kına, tanıdıklarını da şeker ve bazı küçük hediyelerle  sünnet düğününe çağırırlar. Aynı zamanda Perşembe veya Cuma günü düğün için ekmek yapılır. Aşçı, bulaşıkçı ve tefçi, davulcu tutulur.

Cumartesi akşamı kadınlar toplanır ve mevlit okunur. Mevlit bittikten sonra sünnet olacak çocuk sünnet tahtı üstünde kadınların ortasına oturtulur ve eline kına yakılır. Sünnet çocuğuna kınayı yengeleri yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelerine iğne oyalı tülbent verir. Kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları da para takarlar. Bir süre sonra kalabalık dağılır.

Pazar günü davetliler sabahtan verilen davete gelirler. Davete gelenlere sofralar kurulur, yemekler verilir. Sünnet çocuğuna davetliler yine para veya altın takarlar. Davetliler yemeklerini yiyip sünnet çocuğunu gezdirmek için beklerler. Bir at getirilip üstüne küçük ipek dokuma halı serilir. Atın kulak kısmına kırmız veya mavi bez asılır. Ata bindirilen sünnet çocuğu davul zurnayla beraber, atın arkasında konvoy oluşturan yakınlarının kullandıkları arabalarla mahalle aralarında gezdirilerek evine gelinir.

Daha önceden tembihlenen çocuk attan inmez. Çocuğun attan inmesi için yakın akrabaları ve babası bazı vaatlerde bulunur. Pazarlıktan sonra attan inmeye razı olan çocuk attan inerken başından şeker serpilip yakınları tarafından sünnet odasına götürülür ve sünnetçi tarafından sünnet edilir.

Sünnet edilirken çocuğun yanında babası veya yakınları da bulunur. Eğer sünnet çocuğu tekse arkadaş olacağına inanıldığı için düğün evinin penceresinden aşağıdaki çocuklara doğru horoz uçurulur. Kim kaparsa horoz onun olur. Sünnetten sonra düğüne çağrılan kadınlar gelir. Onlara sofra açılır. Yemek verilir. Daha sonra tefçi eşliğinde oynarlar. Gündüz düğüne gelen kadınlar oynarlar. Akşamüstü kalabalık dağılır. Akşam yine toplanılır ancak bu kez genç kızlar eğleneceklerdir. Akşam da genç kızlar oynar. Geç saatlerde düğün sona erer.